22 C
Madrid
söndag, september 20, 2020
Hem Blogg

Museum Thyssen-Bornemisza

Museum Thyssen-Bornemisza
Museum Thyssen-Bornemisza Madrid

Museet Thyssen-Bornemisza är ett konstmuseum mitt i centrala Madrid i Spanien. Museet grundades av Heinrich, Baron Thyssen-Bornemisza de Kaszon, därav namnet och invigdes år 1992.
Museet är även känt under namnet ”The Thyssen” och är belägen i vad som kallas den gyllene konst triangeln tillsammans med Prado museet och Reina Sofias museum. Museum Thyssen-Bornemisza fyller tidsepok gapet mellan Prado museet och Reina Sofias Museum.

El Museo Thyssen får över en miljon besökare varje år. Här finns över 1600 verk av bland andra Picasso, Monet, Tizian, Rembrandt, Jan van Eyck, Giambattista Pittoni, Rubens och Vincent van Gogh.
Detta var en gång i tiden den näst största privata konst samlingen i hela världen endast slagen av den kungliga brittiska samlingen. Baron Thyssen-Bornemisza de Kaszon började bygga på sin privata samling redan under 1920-talet när ett flertal förmögna amerikaner började sälja av stora delar av sina samlingar för att klara sig undan den stora ekonomiska depressionen samt hög arvsskatt som härjade under samma tid. På detta vis förvärvade han gamla målningar så som Ghirlandaios porträtt av Giovanna Tornabuoni och Carpaccios Knight, hans son Baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza fortsatte bygga ut samlingen.
Museum Thyssen-Bornemisza Madrid bild på insidan Picasso

Thyssen-Bornemisza samlingen inhystes i början i familjens herrgård i Lugano i Schweiz i en 20-rum stor byggnad men när sedan Baronen ville bygga ut byggnaden år 1988 fick han avslag av kommunen.
1985 gifte baronen sig med Carmen Cervera en tidigare Fröken Spanien och fick upp hennes ögon för konstsamlande, hennes inflytande över baron Thyssen var en stor anledning till baron Thyssen-Bornemisza lyckades övertalas att flytta över samlingen till Madrid Spanien där det fanns en tillgänglig byggnad i närheten av Prado museet.  Vid öppnande av museum Thyssen Bornemisza visades 715 konstverk, men bara ett år senare köpte Spaniens regering en stor samling med ca 775 konstverk för ca 350 miljoner amerikanska dollar för att komplettera Thyssen museet. Några år senare efter att Thyssen-Bornemisza öppnat år 1999 lånade Cervera ut 429 konstverk ur hennes privata samling till museet i avtal om 11 år som numera fortfarande förnyas från år till år.
År 2011 på grund av brist av likvida medel bestämde sig Baronessan Cervera för att sälja konstverket ”The Lock” av den engelsmannen John Constable, målningen som tillhörde hennes privata samling såldes i London följande år för över 22 miljoner brittiska pund, mer är dubbelt så mycket som inköpspriset år 1990.

De äldre konstverken köptes främst in av Baron Heinrich Thyssen-Bornemisza medan hans son Hans fokuserade på både 1800-tals och 1900-tals konstnärer vilket resulterade i att konstsamlingen på Museum Thyssen-Bornemisza innehåller konstverk från åtta olika århundraden.
En av huvudfokusområdena är tidigt europeiska målningar med en större samling av 1400-tals och 1500-tals konstverk. Så som målningar av italienarna Luca di Tomme, Duccio, Paolo Uccello och Bernardo Daddi samt holländska Petrus Christus, Rogier van der Weyden, Jan van Eyck, Gerard David och Hans Memling.
Andra höjdpunkter i konst samlingen på museum Thyssen är Picasso, Chagall, Jackson Pollock, Rembrant, Antonello da Messina, Guillo Romano, Titian, Vincent Van Gogh, Bramantino, Francisco Goya, Delacroix, Claude Monet, Auguste Renoir, Sabasiano del Piombo, Albert Durer, Edgar Degas, Paul Gaugin, Cezanne, Caravaggio, Murillo, Van Dyck, Canaletto, Chardin, Vittore Carpaccio och Domenico Ghirlandaio

Museum Thyssen-Bornemisza bild på insidan av museet Rembrandt

Adress och hur du hittar hit
Palacio de Villahermosa
Paseo del Prado 8
28014 Madrid Spanien.

Med tunnelbana: Linje 2 hoppa av vid stationen Banco de España
Med buss: Busslinje 1, 2, 5, 9, 10, 14, 15, 20, 27, 34, 37, 41, 51, 52, 53, 74, 146, 150
Med Cykel: Närmsta BiciMAD station finns vid Marques de Cubas 25

Öppettider för den permanenta konstsamlingen
Måndagar från 12.00 till 16.00
Tisdag till Söndag från 10.00 till 19.00

Öppettiderna kan variera för de tillfälliga utställningarna.

Calle de Preciados

Shopping Calle de Preciados Madrid köpcentrum
Shopping i madrid Calle de Preciados köpcentrum gata

Calle de Preciados i centrala Madrid är en shopping gågata strax söder om Gran Via, den är ca 500 meter lång. Här på denna shoppinggata är kvadratmeter priset bland den högsta i hela Madrid, inte konstigt eftersom Calle de Preciados är en av Madrids mest aktiva och livliga gata för shopping belägen mitt i centrala Madrid.

Shoppinggatan sträcker sig från Puerta del Sol genom Plaza de Callao och slutar vid Plaza de Santo Domingo, hela sträckan är endast för fotgängare och den är alltid vältrafikerad av människor. Parallel gatan Calle del Carmen är också den anpassad för gående.

Här hittar du ett varierat utbud av affärer och butiker så som mode och klädaffärer för både män och kvinnor, tv-spelsbutik en hel del mindre nischade butiker och även större varuhus så som FNAC, ett franskt bolag som specialiserar sig inom kulturella produkter såsom böcker, musik, fotografirelaterade produkter, datorer och andra teknikprylar här finns också El Corte Ingles, mer om det längre ner i texten.
En annan populär liten diamant av shopping gatan Calle de Preciados är Doña Manolita (Carmen 22) som är en spelbutik specialiserad på lotterier, den är otroligt populär på grund av att de dragit hem storvinster flera gånger i Spaniens stora lotteri. Är du i närheten och känner att du har turen med dig kanske det är värt ett försök.

Något som utmärker sig shopping mässigt i Calle de Preciados är den stora kvantiteten av klädaffärer här hittar du alla de stora nationella och internationella modekedjorna så som Zara (Preciados 18) Mango (Preciados 8) Desigual (vid hörnet av Callao) Camper (Preciados 23) och Sfera (Preciados 4)

Längs med shoppinggatan kan du även stöta på olika typer av gatuunderhållare och gatumusiker samt dansgrupper som ställer upp med en show för förbigående. Det mesta av underhållningen är i mycket hög kvalitet.

Calle de Preciados shopping i madrid

Ursprunget
Calle de Preciados är döpt efter två bröder med Prciado i efternamn som under 1400-talet jobbade som ”Almotacenes” det innebär att de hade ansvarat att kontrollera och undersöka vilka olika mått och valutor som användes bland de olika köpmännen i området. Denna gata och sträcka har använts som köpcentrum sedan dag ett i flera århundraden

Invigningen av Galerias Preciados år 1943 var ett stort steg för shoppingen i Madrid och Spanien eftersom den ses som det första renodlade köpcentrumet i hela Spanien. El Corte Ingles köpte senare byggnaden år 1995 och byggnaden inhyser numera en del av El Corte Ingles varuhus.
På översta våningen finns numera deras Gourmet experience med en stor terrass där man kan njuta av god mat och en fantastisk utsikt över centrala Madrid.

El Corte Ingles flaggskeppsbutik i Calle de Preciados.
Detta är det största varuhuset i hela Calle de Preciados i centrala Madrid, och även den mest besökta samt trafikerade köpcentret. Detta varuhus öppnades 1939 och finns på Calle de Preciados 3, vid slutet av gatan närmast Puerta del Sol.
En av årets shopping höjdpunkter i Madrid är när El Corte Ingles vid jultider ställer ut Cortylandia som är en enorm visuell upplevelse av ljus och ljud med kända barnfigurer som uppskattas av både barn och vuxna. Är du i Madrid vid dessa tider rekommenderas verkligen ett besök.

Den första delen av Calle de Preciados närmast Santo Domingo består mestadels av olika tapas barer och restauranger där du kan ta en paus från all shopping. Bland de mest populära uteställena finns Lazarran (Preciados 33) De Maria Parrilla (Preciados 32) och Asador de Aranda (Preciados 44)

Hur du tar dig till Calle de Preciados
Adress: Mellan Plaza Santo Domingo och Puerta del Sol. 28013 Madrid, Spanien.
Med tunnelbana: Du kan antingen hoppa av i station Sol (linje 1,2 och 3) eller Callao (linje 3 och 5) eller Santo Domingo (Linje 2)
Med tåg: Cercanias linje C3 och C4 station Sol
Med buss: Busslinje 1, 2, 46, 74, 75, 146 och 147

Xanadu Köpcentrum

Köpcentrum Madrid Xanadu enormt

Numera Intu Xanadu I Madrid är förmodligen ett av Madrids och Europas nyaste och största köpcenter eller köpcentrum där det även finns en del enastående aktiviteter så som Madrid SnowZone och Atlantis Aquarium Madrid.

Belägen ca 2 mil utanför Madrid längs med motorvägen ”Carretera de Extremedura” har dom här byggt upp en enorm byggnad med plats för många affärer, butiker och varuhus.

Här finns fler än 225 affärer, restauranger och en 15 salong stor Biograf, här finns verkligen allt om du är shoppingsugen eller bara vill gå runt och kolla på olika affärer, du hittar mode för unga, äldre, kvinnor och män, presentbutiker, leksaker, smycken, juvelerare, frisörer, apotek, optiker, resebyråer och allt möjligt i Xanadu köpcentrum i Madrid.

Namnet härstammar från en av Oliva Newton-Johns filmer Xanadu.
Bygget startades av ett amerikanskt företag år 2002 och öppnade med pompa och står året därpå. Köpcentret har därefter bytt ägare ett par gånger och ägs numera av Intu Properties listat på London börsen.

Det Xanadu främst är känt för är deras inomhus skidanläggning kallad Madrid SnowZone detta är Europas största inomhus skidanläggning som är öppen året runt. Här kan alla skidsugna och alla som ännu inte provat att åka skidor göra sitt första försök tillsammans med erfarna instruktörer. Eller varför inte göra det till en familjetripp och åka lite skidor medan de övriga i familjer går runt och shoppar.

I Xanadu finns också en lekland för barnen som heter Peque World detta är ett helt gratis lekland där de minsta kan vistas medan de vuxna går runt och shoppar i alla Xanadus butiker. Ålder mellan 3-8 år. Här finns bollhav och olika aktiviteter för de yngsta.

Atlantis Aquario de Madrid
Atlants är ett modernt akvarium där man se fler än 10,000 olika djur ett av om inte det största akvariumet i hea Europa med mer än 2,3 miljoner liter vatten. Här försöker man bevara och förmedla hur viktigt det är att bevara havsmiljön och de havets ekosystem.

Butiker
Ett urval av butiker som även är kända i Sverige efter bokstavsordning.
Adidas, Aliexpress Plaza, Apple, Benetton, Bershka, Calzedonia, Carhartt, Crocs, Decathlon, Desigual, Disney, El Corte Ingles, Foot Locker, G-star, Game, Guess, H&M, Hollister, Hunkemöller, Jack & Jones, JD sports, Kiko, Kimono, Lewis, Mango, Massimo Dutti, Pandora, Pepe Jeans, Pimkie, Primark, Pull & Bear, Rituals, Skechers, Springfield, Swarovski, Xiaomi, Yves Rocher, Zara

Xanadu Adress och öppettider
Carretera Autovia A-5 avfart (salida) 22
Arroyomolinos, Calle Puerto de Navacerrada
s/n 28939
Öppet Måndag till Söndag från 10.00 till 22.00
Hur man tar sig hit med kollektivtrafik.
Det åker flera bussar hit från Madrids centralstation
Busslinjer som trafikerar till Intu Xanadu: 528, 534, 539, 541, 545, 546, 547, 548

Shopping i Madrid Gran Via

Gran Via Shopping Cine Capitol Madrid
Bild på Gran Via Shopping i Madrid natten

Madrid erbjuder ett enormt utbud om du gillar shopping och att shoppa.
Madrids huvudaveny heter Gran Via, även kallad Madrids shopping Broadway.
Detta är den populäraste och mest trafikerade shopping gata i hela Madrid.
Gran Via är ca 1,3 km lång och över 100 år gammal. Längs hela shopping gatan hittar du alla de hetaste och mest eftertraktade butikerna och varumärkena. Det är som ett enormt köpcentrum med bar himmel som attraherar över 10 miljoner shoppingsugna besökare varje år.
Gran Via var tidigare berömt för sina 15 biografer, numera finns endast tre stycken kvar.

Hur tar man sig till shoppingen på Gran Via?
Gran Via ligger väldigt centralt och man kan gå hit från Puerta del Sol, Plaza Mayor eller Plaza España det är ca 500 meter. Vill man åka kollektivt kan man ta tunnelbanelinje 1 eller 5 och hoppa av vid Gran Via alternativt linje 3 eller 5 och hoppa av vid Callao. Åker man buss tar man Busslinje 1, 2, 46, 74 eller 146.

Madrid har på senare tid förnyat delar av shoppinggatan Gran Via och försökt anpassa det mer till gångtrafik. Detta betyder mindre biltrafik längs shoppinggatan, lite mer grönska längs avenyn, fler utebänkar, nya övergångsställen och bredare trottoarer. Vilket gör din shopping upplevelse till ett nöje. På Gran Via i Madrid kan du hitta de flesta spanska varumärkena och även internationella märkena. Här finns också den enorma och populära spanska varuhuskedjan El Corte Ingles som definitivt är värt ett besök med kända märken såsom Chanel, Dior, Carolina Herrera med flera.

Längs med Gran Via finns en hel del restauranger, bar och caféer, shoppa till du blir trött och ta sedan en paus på någon av dessa och njut av lite tapas och kanske en mojito eller sangria. På Gran Via finns också en hel del restauranger och barer med takterrass, detta brukar vara ett utmärkt ställe för spanjorer att starta kvällen med fantastisk utsikt över Madrid.

Gran Via Tunnelbana Shopping Madrid
Bild på tunnebanestationen i Gran Via Madrid Shopping

Flera gamla biografer längs shoppinggatan Gran Via har gjorts om till köpcentrum och shopping gallerior med flera mindre och större mode butiker. Avenyn Gran Via sträcker sig från Calle Alcala till Plaza de España.
Shopping på Gran Via är uppdelad i följande tre sektioner.

Calle Alcala till Red de San Luis
Vill du också uppleva fantastisk arkitektur samtidigt som du shoppar är denna del av shoppinggatan Gran Via för dig. I Denna sektion av Gran Via finns de mer traditionella butikerna som tex Loewe som säljer väskor och läderartiklar. Grassy här säljs exklusive klockor och smycken. Sanz också en juvelerare samt Aristocrazy, en lyx juvelerare som öppnades 2010 som strävar efter att göra smycken för alla plånböcker. Dessa butiker försöker bevara atmosfären av det forna Gran Via. I slutet av denna del av Gran Via vid Calle Montera finns också några nyare varumärken som New Balance och Adidas.

Red de San Luis till Callao
Red de San Luis är ett inofficiellt samlingsnamn för ett nätverk av gator som mynnar ut vid Calle Montera, det markerar starten av Gran Vias mest trafikerade del där du hittar stora varuhus och köpcenter inuti gamla biografer och mindre shopping arkader minst lika glamorösa som shopping gallerior i Paris.
Telefonica byggnaden är det gamla huvudkontoret för telefonbolaget. Här finns numera ett elektronikvaruhus och ett kultur center. Här finns också många olika populära modebutiker så som Bershka populärt modeaffär för trendiga modekläder i bland annat Spanien, Stradivarius, Cortefiel, H&M, Real Madrid officiella sportbutik, Primarks näst största varuhus i världen finns här, Zara Spaniens motsvarighet till H&M, Casa del Libro är en gammal bokhandlare som grundades för över 100 år sedan här kan man hitta alla möjliga böcker från nya deckare till gamla läroböcker.

Callao till Plaza de España
Cine Capitol är en byggnad som utmärker början på Gran Vias sista sektion, detta är en charmig gammal byggnad som fortfarande inhyser en biograf och har neonbelysning på fasaden. Här finns en hel del souvenirbutiker om du är ute efter fin souvenir från din resa till Madrid, i närheten finns också  en del flaggskepps butiker med bland annat Lacoste, United Colors of Benetton och även Atletico de Madrid officiella sportbutik.

Gran ViaShopping i Madrid

Madrid Spaniens Huvudstad

Madrid Spanien Huvudstad city centrum shopping

Madrid är Spaniens huvudstad och den största spanska staden. I Madrid bor det 3,2 miljoner invånare i innerstaden och ca 6 miljoner om man räknar med storstadsområdet.
Detta gör Madrid till en av de folkrikaste städerna i Europa. Madrid ligger i centrala Spanien, och här pratar man spanska.
Madrids mitt och samlingspunkt är torget som heter Puerta del Sol, detta är den livligaste platsen i hela staden och centrum för många historiska händelser.

Shopping
Madrids största och populäraste gata heter Gran Via, Den börjar vid Calle de Alcala och slutar vid Plaza de España. Här hittar ni affärer som passar alla smaker och stilar här finns också alla större modehus representerade och även alla större varumärkena och butikskedjorna.
Se vårt avsnitt om Shopping i Madrid för mer ingående information om Madrids köpcenter och shoppinggator.

Väder i Madrid
Madrid har ett medelhavsklimat som påverkas av stadsmiljön. På sommaren är det varmt och torrt medan vintrarna är svala. Madrid i genomsnitt 250 soldagar om året.
Genomsnittstemperaturen en normal dag vid dagtid på sommaren är ca 31 °C men kan nå upp till 40 °C, på natten ca 18 °C.
Vintertid vid dagtid är det ca 10 °C och ca 0-4 °C på natten. På vintern kan det bli minusgrader vid nattetid och det kan förekomma snöfall vissa dagar. De varmaste och torraste månaderna i Madrid är mellan juni och september.

Flygplats
Madrids största flygplats heter Madrid-Barajas (Flygplatskod: MAD) Den finns i den nordöstra delen av Madrid, ca 12 km ifrån stadskärnan, Madrid centrum.
Madrid-Barajas är också Spaniens viktigaste flygplats med fler än ca 60 miljoner resenärer per år.

Hur man tar sig runt i Madrid.
Det smidigaste sättet att ta sig runt i Madrid är genom tunnelbana som kallas ”El Metro” Nätet av tunnelbanor är välutbyggt och överträffas endast av Londons tunnelbanenät.
Madrids El metro består av 13 stycken linjer med ca 275 stationer. Som komplement finns det även ett välutbyggt nät av bussar som trafikerar runt Madrids gator och även ytterområden.

Sport
Madrid är hem åt ett av världens mest kända och framgångsrika fotbollslag i Real Madrid CF.
Hemmaarenan som heter Santiago Bernabeu och ligger mitt i centrala Madrid har plats för 81,044 personer. Real Madrids fotbollslag har också ett välkänt smeknamn, Los Blancos vilket betyder de vita. Los Blancos innebörd har sitt ursprung i att de från starten 1902 burit vita kläder.

Sevärdheter
Madrid erbjuder ett stort utbud av sevärdheter och särskilt om du tycker om museum och historiska platser. Bland urvalet finns bland annat.

Se vår kategori om Sevärdheter i Madrid för mer ingående information.

Välkommen till madrid.se

Madrid Spanien huvudstad shopping centrum

Hej!
Välkommen till en reseguide om Spaniens huvudstad Madrid.
Här kommer vi skriva om allt du behöver veta om Madrid innan din weekendresa till Madrid.
När är det bäst att resa till Madrid? vart hittar man bäst shopping i Madrid, största köpcentrum, vilka restauranger ska man besöka. Vad får man absolut inte missa att göra när man är i Madrid. Nöjen, nattlivet. Vilka hotell rekommenderas och mycket mer.
Vi har nyligen startat uppbyggnaden av denna reseguide så vänligen håll utkik sidan uppdateras varje vecka.