10.3 C
Madrid
måndag, mars 8, 2021
Hem Fakta Madrid Spaniens Huvudstad

Madrid Spaniens Huvudstad

Madrid är Spaniens huvudstad och den största spanska staden. I Madrid bor det 3,2 miljoner invånare i innerstaden och ca 6 miljoner om man räknar med storstadsområdet.
Detta gör Madrid till en av de folkrikaste städerna i Europa. Madrid ligger i centrala Spanien, och här pratar man spanska.
Madrids mitt och samlingspunkt är torget som heter Puerta del Sol, detta är den livligaste platsen i hela staden och centrum för många historiska händelser.

Shopping
Madrids största och populäraste gata heter Gran Via, Den börjar vid Calle de Alcala och slutar vid Plaza de España. Här hittar ni affärer som passar alla smaker och stilar här finns också alla större modehus representerade och även alla större varumärkena och butikskedjorna.
Se vårt avsnitt om Shopping i Madrid för mer ingående information om Madrids köpcenter och shoppinggator.

Väder i Madrid
Madrid har ett medelhavsklimat som påverkas av stadsmiljön. På sommaren är det varmt och torrt medan vintrarna är svala. Madrid i genomsnitt 250 soldagar om året.
Genomsnittstemperaturen en normal dag vid dagtid på sommaren är ca 31 °C men kan nå upp till 40 °C, på natten ca 18 °C.
Vintertid vid dagtid är det ca 10 °C och ca 0-4 °C på natten. På vintern kan det bli minusgrader vid nattetid och det kan förekomma snöfall vissa dagar. De varmaste och torraste månaderna i Madrid är mellan juni och september.

Flygplats
Madrids största flygplats heter Madrid-Barajas (Flygplatskod: MAD) Den finns i den nordöstra delen av Madrid, ca 12 km ifrån stadskärnan, Madrid centrum.
Madrid-Barajas är också Spaniens viktigaste flygplats med fler än ca 60 miljoner resenärer per år.

Hur man tar sig runt i Madrid.
Det smidigaste sättet att ta sig runt i Madrid är genom tunnelbana som kallas ”El Metro” Nätet av tunnelbanor är välutbyggt och överträffas endast av Londons tunnelbanenät.
Madrids El metro består av 13 stycken linjer med ca 275 stationer. Som komplement finns det även ett välutbyggt nät av bussar som trafikerar runt Madrids gator och även ytterområden.

Sport
Madrid är hem åt ett av världens mest kända och framgångsrika fotbollslag i Real Madrid CF.
Hemmaarenan som heter Santiago Bernabeu och ligger mitt i centrala Madrid har plats för 81,044 personer. Real Madrids fotbollslag har också ett välkänt smeknamn, Los Blancos vilket betyder de vita. Los Blancos innebörd har sitt ursprung i att de från starten 1902 burit vita kläder.

Sevärdheter
Madrid erbjuder ett stort utbud av sevärdheter och särskilt om du tycker om museum och historiska platser. Bland urvalet finns bland annat.

Se vår kategori om Sevärdheter i Madrid för mer ingående information.

Föregående artikelVälkommen till madrid.se
Nästa artikelShopping i Madrid Gran Via

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Most Popular

Museum Thyssen-Bornemisza

Museet Thyssen-Bornemisza är ett konstmuseum mitt i centrala Madrid i Spanien. Museet grundades av Heinrich, Baron Thyssen-Bornemisza de Kaszon, därav namnet och invigdes år...

Calle de Preciados

Calle de Preciados i centrala Madrid är en shopping gågata strax söder om Gran Via, den är ca 500 meter lång. Här på denna...

Xanadu Köpcentrum

Numera Intu Xanadu I Madrid är förmodligen ett av Madrids och Europas nyaste och största köpcenter eller köpcentrum där det även finns en del...

Shopping i Madrid Gran Via

Madrid erbjuder ett enormt utbud om du gillar shopping och att shoppa. Madrids huvudaveny heter Gran Via, även kallad Madrids shopping Broadway. Detta är den populäraste...

Recent Comments